Witlof ham kaas

Wat is er nu heerlijker bij een gerecht dan witlof met ham en kaas uit de oven. Het is smullen, gezond en ook nog eens een Hollands product. Zeker samen met een heerlijk biefstukje of varkenshaasje heb je een top gerecht. Voeg hier nog een paar Hollandse piepers aan toe of gebakken aardappelblokjes en je kunt niet meer stuk. Het is gewoon heerlijk om te ontdekken hoe je een mooi gerecht kunt bereiden met witlof en ham en kaas!


Wat heb je allemaal nodig?

Voor vier personen:

  • 8 struikjes witlof, bitterpunten verwijderd
  • 8 plakjes achterham
  • 8 plakjes jong belegen kaas
  • 25 g boter

Hoe maak je het gerecht klaar?

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Hierna kun je beginnen met het schoonmaken van de witlof. Kook hierna de witlof in een pan met water tot de witlof is bedekt. Voeg hier wat zout aan toe en laat het zachtjes pruttelen voor twintig minuten op een laag vuurtje. Hierna laat je de witlof goed uitlekken. Wikkel de ham om de witlof en doe daarna de kaas eroverheen. Leg de pakketjes witlof in een schaal welke je met olie hebt ingesmeerd. Hierna schuif je de schaal in de voorverwarmde oven en laat je de witlof en de kaas mooi goudbruin worden in ongeveer vijf minuten. Hierna kun je ze uitserveren!


Een tip!

Het is ook heerlijk om de witlof te karameliseren. Dit doen je door de witlof te pellen (haal de bladeren eraf) en om ze daarna in de pan te bakken. Voeg wat suiker hieraan toe en blus het geheel af met wat sinaasappelsap. Het is heerlijk!